NDS: Súťaž na päť úsekov diaľníc by sa mohla ukončiť v strede leta

09.03.2013 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) – Práve rozbehnuté súťaže na päť úsekov diaľnic a rýchlostných ciest za približne 1,2 miliardy eur by sa mohli podľa diaľničiarov ukončiť na prelome júla a augusta tohto roka. V lete by sa tak podpísali zmluvy s víťazmi tendrov. Samozrejme len v prípade, že súťaže prebehnú hladko. Teda bez námietok uchádzačov.

"Za predpokladu, že vyhlásené užšie súťaže na jednotlivé projekty budú prebiehať bez prípadných revíznych postupov uplatnených uchádzačmi v zmysle zákona, očakávame uzatvorenie súťaží a podpísanie zmlúv pre jednotlivé projekty na prelome mesiacov júl a august," uviedol pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík.

NDS vyhlásila na začiatku týždňa súťaže na vyše 44 kilometrov (km) úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Na rýchlostnej ceste R2 ide o úseky z Ruskoviec po Pravotice, zo Zvolena po Pstrušu a zo Pstruše po Kriváň. Na diaľnici D3 je to úsek Žilina Strážov – Žilina Brodno a na diaľnici D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku.

Diaľničiari zvolili pre tieto úseky formu užšej súťaže. Verejné obstarávanie tak bude prebiehať v dvoch kolách. "V prvom kole je záujemca povinný predložiť verejnému obstarávateľovi žiadosť o účasť v užšej súťaži," priblížil Jánošík. A to v termíne, ktorý stanovila NDS pri vyhlásení súťaže. Na tento krok majú stavebné firmy približne mesiac.

V žiadosti o účasť musia záujemcovia predložiť všetky doklady, ktoré sa požadujú na preukázanie splnenia podmienok účasti v súťaži. Potom diaľničiari vyzvú tých uchádzačov, ktorí podmienkam vyhoveli, aby predložili ponuky. Zároveň im NDS určí lehotu, dokedy ich majú predložiť. Až z týchto ponúk sa vyberie víťazný uchádzač.
 

Vyberte región